Doorgaan naar hoofdcontent

Een stuiter ei?

 

Een stuiter ei euh...πŸ˜‹
Ja die maak ik regelmatig zelf in mijn opleiding.

Reden?
Visueel voorstellen aan cursisten dat kalk (eierschaal) oplost met een zuur (azijn)!
Past perfect bij het onderwerp pH-waarde.
Wat heb je nodig?
azijn, ei en een beker (hier een maatbeker)
Je giet azijn in de beker zodat het ei ondergedompeld is in het zuur.
Na enkele seconden, minuten ... zie je blaasjes rond het ei!
Na 1 dag zie je bruine smurrie bovendrijven: dat is de schaal die los is gekomen
en je voelt aan het ei dat die zacht is geworden!
raar 😊

Ik wacht 2 dagen en dan is die ideaal om te stuiteren.
Normaal resultaat: wat aangekomen en perfect om te stuiteren 


Maar ...
Volgens chatGPT (opgezocht tijdje geleden voor een post) kan je die na 1 dag verder 'behandelen' met een siroop of honing! 
Eerst een goeie wasbeurt geven zodat de bruine smurrie is verdwenen ...
En daarna terug de maatbeker in maar nu met kokossiroop!
Spannend of dit nu beter stuitert ?????
Boven het ei een schuursponsje gelegd zodat het ei goed is ondergedompeld.
Vervolg!!!
Is niet goed gekomen met dat ene ei!😊
Resultaat na een dagje extra liggen baden in de olie:
 plat, zit geen stuiterleven meer in ...


Steeds leuk om te experimenteren ...
Het ei nog eens bakken en lekker opsmullen zit er niet meer in!

groetjes Sofie









Reacties

Christel zei…
Bedankt voor de tip van het stuiter-ei. Leuk wistjedatje.
Sofie zei…
Eens uittesten met de cursisten, simpel en leuk om eens te doen! Laat me weten of het is gelukt! Groetjes Sofie